top of page

Pro Sport Podcast

 Kome treba kondicijski trener?

S1,Ep.3, Gost Dejan Vojnović 

 

Datum emitiranja: 22.3.2023.

Vojnović: „Gimnastiku bih stavio u osnovnu školu kao obavezan predmet“

Trenerska struka, iako neprocjenjivo važna u sustavu sporta, u Hrvatskoj je sasvim podcijenjena i potplaćena. Zbog toga mnogi kvalitetni treneri odlaze iz svojih matičnih sportova, ali i iz Hrvatske, kako bi egzistenciju i priliku za napredovanje osigurali kao kondicijski treneri vrhunskih svjetskih sportaša ili ekipa.

Jedan od njih je i bivši hrvatski rekorder na 100 metara Dejan Vojnović, koji već godinama sjajne rezultate postiže u radu s vrhunskim tenisačicama i tenisačima poput Dinare Safine ili Marina Čilića. S njim su razgovarali vlasnica agencije Pro Sport Ivana Brkljačić i naš poznati novinar Marin Šarec.

Vojnović ističe važnost trenera u svim fazama razvoja sportaša, pri čemu je naročito osjetljiv rad s djecom. Od mladih sportaša se često prerano očekuju vrhunski rezultati, što se jednako često pokazuje pogubnim za njihovu seniorsku karijeru.

„Postoji jedna zamka, čest pojam koji se spominje u stručnim krugovima, a to je 'prerana specijalizacija'. Djeca, naime, ne bi smjela prerano početi trenirati onako kako treniraju odrasli i vrhunski sportaši. Trening djece se uvelike razlikuje od treninga vrhunskih sportaša“, upozorava Vojnović na ono što bi trebalo biti samorazumljivo, ali često nije.

Poznato je da je, bez obzira na to kojim će se sportom kasnije baviti, poželjno da u početku treniraju neki od bazičnih sportova, dakle atletiku, gimnastiku ili plivanje. Vojnović tu naročito ističe gimnastiku:

„Moje stručno iskustvo iz rada s djecom koja su prije toga trenirala gimnastiku je to da je tu nemjerljiva, ali stvarno nemjerljiva razlika u kvaliteti na treningu u odnosu na drugu djecu. Ja bih gimnastiku stavio u osnovnu školu kao obavezan predmet.“

Veliki problem sporta su sve češće i sve teže ozljede, a Vojnović i tu vidi veliku ulogu, pozitivnu ili negativnu, trenerske struke.

„Kad god ti se sportaš ozlijedi na treningu, u većini slučajeva odgovornost leži na tebi zato jer si ti taj koji upravlja trenažnim procesom, ti si mu rekao da taj dan napravi to-i-to. Nije problem kad se to dogodi jednom, jer tko radi taj i griješi, problem je ako ti se to dogodi deset puta“, zaključuje Vojnović.

O tome zašto Vojnovića nema u hrvatskoj atletici, kako je došao do Grand Slam naslova u tenisu, zašto su ga optuživali britanski mediji i još puno njegovih zanimljivih  razmišljanja pogledajte u ProSport Podcastu.

Pratite nas na ProSport Youtube kanalu.


 KAKVA JE BUDUĆNOST HRVATSKE KOŠARKE?

S1,Ep.2, Gosti Franjo Arapović i Damjan Rudež 

 

Datum emitiranja: 8.3.2023.

Franjo Arapović: „Cedevita je smetala sitnim kriminalcima, lopovima iz Cibone, Zadra i Splita!“

Hrvatska košarkaška reprezentacija kao i hrvatski klubovi već dugo nisu ni blizu europskom vrhu. Na košarku se gleda s puno pesimizma, a u svijetu sporta sve češće se komentira da je to stanje nepopravljivo. Je li tome uistinu tako i mogu li se ti negativni trendovi ipak preokrenuti?

Na ta i druga pitanja vezana uz budućnost hrvatske košarke, ovoga tjedna u ProSport podcastu pokušali su odgovoriti bivši košarkaški reprezentativci Franjo Arapović i Damjan Rudež.

U razgovoru kojeg je vodio istaknuti sportski urednik i novinar, Mario Zorko, gosti su se dotakli i novca, kojeg hrvatski košarkaški klubovi kronično nemaju. 

„U uređenim zemljama Europe ti moraš prikazati da imaš novac u banci prije nego počneš sezonu. To je jedan od preduvjeta da uopće možeš igrati. U tim je društvima financijska konstrukcija napravljena na jedan sasvim drukčiji način nego kod nas, gdje se uvijek nešto može zavrtjeti, zamazati ili prikazati drugačijim negoli je. Neke od tih zemalja možda i nisu jake i pune talenata kao Hrvatska, ali imaju uređeni sustav financiranja“, kazao je Damjan Rudež koji je, osim u Hrvatskoj, igrao u Belgiji, Sloveniji, Španjolskoj te u američkoj NBA ligi.

Franjo Arapović osvrnuo se konkretno na stanje u ligi i klubu Cedevita.

„Morat ćemo jednog dana to otvoreno reći, Cedevita je smetala sitnim kriminalcima, lopovima iz Cibone, Zadra i Splita. I svi oni su bili sretni kada je Cedevita otišla. Jer ne možeš ti raditi ako je plaća u klubu inače 5. u mjesecu, a gospodin Tedeschi nazove 4. i ispričava se jer će plaća biti 6.“

Arapović nam je otkrio i da ima namjeru uskoro se vratiti na upravljačke pozicije u hrvatskoj košarci, no ne u košarkaški savez nego u Cibonu, kao i razloge takve odluke. 

U današnjoj ProSport diskusiji čut ćemo i zašto hrvatski košarkaški klubovi sportašima ne bi trebali dati plaću veću od dvije tisuće eura, kako Damjan Rudež namjerava kroz košarku 3x3 vratiti Hrvatsku u svjetski vrh, zašto Franjo Arapović nije bio pozvan u reprezentaciju za EP u Zagrebu 1989. godine te još mnoštvo tema iz svijeta košarke. 

Pratite nas ProSport Youtube kanalu.


Tko su najbolji hrvatski sportaši i kako ih biramo?

S1, Ep.1. Gost: Iva Majoli 

Datum emitiranja: 1.3.2023.

Majoli: „U Nigeriji nitko ne bi znao tko su Barbara Jelić ili Iva Majoli, ali bi svi znali tko su Šuker i Modrić“

 

Razgovorom na temu „Tko su najbolji hrvatski sportaši“ startao je ProSport Podcast. Ovaj je podcast namijenjen sportskoj zajednici, a obrađivat će sve teme, medijski manje ili više atraktivne, koje se tiču aktualne problematike, upravljanja sportom, funkcioniranja saveza i klubova, statusa sportašica i sportaša u hrvatskom sportu, mladih sportaša, trenera, medija…

Na mjestu voditelja i komentatora u ProSport Podcastu izmjenjivat će se poznate hrvatske sportašice i sportaši, kao i sportski novinari, a prvu emisiju vodili su vlasnica Pro Sport agencije Ivana Brkljačić i istaknuti sportski novinar Marin Šarec.

Prva epizoda posvećena je tematici izbora najboljih sportašica i sportaša u Hrvatskoj i svijetu. U izboru najboljih hrvatskih sportaša u 2022. godini Hrvatski olimpijski odbor je najboljima proglasio tri sportašice i dva sportaša.

Time se, smatraju promatrači, same te nagrade degradiraju. Tim više što je ovim izborom HOO odstupio i od svojih kriterija, koji su se temeljili na vrijednosti, odnosno sjaju medalja osvojenima na velikim sportskim natjecanjima. 

U tradicionalnom izboru Sportskih novosti, anketi u kojoj glasaju sportski novinari, dupliciranja nagrada, dakako, nije bilo. 

Gošća prve emisije bila je Iva Majoli, najbolja hrvatska tenisačica svih vremena i izbornica hrvatske ženske teniske reprezentacije.

Iva Majoli, koja je četiri puta bila proglašena najboljom sportašicom Hrvatske, prokomentirala je i aktualne izbore za najbolje hrvatske sportaše.

„Radi važnosti i težine nagrade za najbolje hrvatske sportaše bilo bi dobro da nagrada za najboljeg sportaša odnosno najbolju sportašicu bude samo jedna, koliko god konkurencija za tu nagradu bila velika i koliko god ta odluka bila teška, a teška je“, rekla je Majoli otkrivši i koji su kriteriji u izboru najboljih sportaša za nju najvažniji:

„Neki su sportovi popularniji od drugih, možda nekome srebro u jednom sportu vrijedi više nego zlato u nekom drugom sportu što, naravno, nije fer, ali tako, nažalost, jest. Jasno je da je svakom sportašu njegov sport najvažniji, tako to mora i biti, ali se uvijek u tim odabirima gleda i to tko je najviše u medijima ili tko najviše doprinosi globalnoj popularnosti hrvatskog sporta. Po tome bi mi aktualni izbor Sportskih novosti bio ipak nešto bliži od onog Hrvatskog olimpijskog odbora.“

Majoli je globalnu popularnost nekog sportaša ili sporta ilustrirala sljedećim primjerom:

„Ovo što je sada Luka Modrić, to je u mojoj generaciji bio Davor Šuker. Gdje god si se pojavio svi su znali tko su Davor Šuker i Zvonimir Boban. Kada biste došli, primjerice, u Nigeriju nitko ne bi znao tko su Barbara Jelić ili Iva Majoli, ali bi svi znali tko je Šuker. To je nogomet i zato je njegov doprinos prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu najveći, što god mislili o tome.“

Iva Majoli govorila je i o odnosima u hrvatskom i svjetskom tenisu, ulozi roditelja u sportu, karijeri nakon sportske karijere i brojnim drugim temama.
Pratite nas ProSport Youtube kanalu.

 

bottom of page